Om Stresslindra

Biografi

Min första kollaps resulterade i en akut stress- och minnesförlust som dök upp en dag när jag hade ett kundbesök på kontoret. Jag tappade ord, hittade på nya och kunde inte säga mitt personnr till ambulanspersonalen…. Såklart blev det sjukhus och många undersökningar men ingenting var fel på mig. Jag fick åka hem efter några dagar. Ingen förklaring till det inträffade, ingen vidare uppföljning.

Jag återgick till mina vanliga rutiner med arbete, hem, träning och ideella uppdrag. Den enda skillnaden var att jag inte hade energi längre. Kroppen fortsatte också säga ifrån på fler sätt den följande tiden och den såg minsann till att jag var sängliggande ungefär en vecka i månaden, vanligtvis med migränanfall, aggressiva urinvägsinfektioner eller djupa förkylningar. Att jag fick migrän när jag var 35 år. Från ingenstans. Det kan ju tyckas lite märkligt!? Ingen förklaring, bara en massa tabletter…

Ett halvår senare kraschade jag med större kraft och orkade då inte fysiskt lämna huset, allt socialt liv  pausades och jag fick förlita mig på att min man och mina barn såg till att jag fick mat i magen. Jag hamnade nu hos stresspecialiserad företagsläkare. Denne kunde inte heller göra någonting såklart. Alla prover var bra, gå hem och vila lite, här är lite piller och sjukskrivning.

Den första tiden hemma spenderades som Törnrosa. Att hitta orsaker, fungerande aktiviteter i lagom dos och passa upp på försäkringskassa blev ett heltidsarbete. Återgång i arbete, balansera energi in och ut och fortsatt press från myndighet. Andras oförstående blandades med min egna. Jag ville ju inte vara i den här sitsen över huvud taget. I 1,5 år kämpade jag mig upp till halvtidsdagar, resten av dagen sov jag. Försäkringskassa tröttnade såklart och drog in ersättning, hänvisade till lättare arbete. Detta trots att min dåvarande arbetsgivare varit enormt hjälpsamma och anpassat mina arbetsuppgifter till just lättare art.

Jag skrapade ihop resterna av mina hjärnceller och lärde mig mer om utmattning, stress, återhämtning, signalsubstanser och hormoner, näringslära, samtalsteknik, ACT-coachning, yoga för hjärnan mm  Återfick mycket av min energi och minne allt eftersom jag lärde mig vad som var bra och inte. Satte igång min verksamhet 2018 i syfte att ha ett yrke på mina villkor som samtidigt hjälpa andra som hamnat i liknande sits.

Det går att hitta vägar ur utmattning, det är inte lätt och det krävs mycket arbete. Det går också att förhindra att bli sjuk, det går att förhindra att bli jättesjuk. Med kunskap kan man bli frisk, man kan förebygga och man kan hjälpa andra.

  • Jag har blivit av med migrän och spänningshuvudvärk.
  • Jag äter numer väldigt sällan värktabletter eftersom jag inte har ont längre.
  • Mina allergier är färre och lindrigare.
  • Min IBS är borta!
  • Jag blir fortfarande lätt trött och hjärnan hänger inte alltid med i det tempo jag och samhället kanske vill men det är något jag lärt mig leva med.

Med min erfarenhet och studier till livsstilsrådgivare och stresscoach samt inom yogans filosofi kommer jag kunna hjälpa sådana som mig och kanske kanske sådana personer som inte fallit lika långt som jag gjorde. Min förhoppning är att kunna hjälpa innan någon blir sjuk och inte orkar med sin vardag.

Jag har både erfarenhet av och kunskapen om stressens påverkan i kroppen och dess hormoner och reaktioner. Jag använder mig också av ACT-terapi (Acceptance and Committment Therapy/Training) och du har det behovet, vilken är en vidareutveckling av KBT-terapi (Kognitiv BeteendeTerapi) ACT sägs vara den nya generationen KBT-terapi. ACT handlar om att identifiera det som är viktigt i ditt liv och att arbeta med konkreta beteenden för att nå dit.

Min önskan är att när du som klient kontaktar mig kan jag ge dig den kunskap du behöver för att förstå vad som händer i din kropp och hjälpa dig hitta de verktyg just du behöver för att få ett mer balanserat liv. Varje individ är unik och vad just du behöver det kommer vi komma fram till. Stress är ingenting negativt sålänge du får återhämtning. Har du inte tid till återhämtning kommer stressens baksidor att drabba dig; sömnstörningar, huvudvärk, magproblem, hudproblem, hjärtklappning, ångest, nedstämdhet, depression, stillasittande, värk osv osv

Så ta hand om dig och din återhämtning.

Må så gott

/Linda Molarin, Dipl. Livsstilsrådgivare, Lic. Stresscoach och Cert. Kundaliniyogalärare

Kompetenser

  • Stresscoach, andningsinstruktör, Act-kompetens via Anna Hallén Utbildningar 2018
  • Livsstilsrådgivare, kostrådgivare, hälsocoach via Bergklint Education 2017
  • Kundaliniyogalärare, medvetenhetens yoga. Utbildad vid Yoga Mangalam Emma Öberg 2017-2018 Certifierad vid Kundalini Research Institute 220hrs – Level one, medlem i SKY – sveriges kundaliniyogalärares riksförbund