Det här med SÖMN

Sömnproblem

Varför behöver vi sova egentligen? Kan vi helt enkelt inte bara hänga med i utvecklingen och dra ner på sömnen så vi kan vara aktiva och produktiva fler timmar istället? Det är ju så mycket roligare!Tyvärr så går det ju inte att påverka den här delen av vår funktion. Vi är skapta på ett visst sätt och visst, evolutionen har utvecklat oss sen vi lämnade grottan men vi har ändå stora begränsningar. Oavsett om vi VILL sova mindre, vara aktiva mer, så kan inte vår kropp klara av det fullt ut utan att det uppstår problem.

Under vår vakna tid utsätts vi av ständig information av olika slag. Det är allt från ljud och ljus och hur saker ser ut till vilka val du ska göra till vad och när du ska äta. Alltså, hjärnan arbetar konstant från det att du slår upp ögonen.

För att hjärnan ska kunna bearbeta all den här informationen behöver den vila/återhämtning. Kanske är det tyskaglosor du behöver lära dig, då ska den sparas på rätt ställe i hjärnan. Kanske är det någonting du ska ta beslut om, då bearbetas detta i hjärnan. Onödig kunskap sållas bort, det är också en aktivitet hjärnan utför. Allt det här sker automatisk och är inte någonting du behöver säga till om. Men det kräver stora mängder energi.

Vad är då sömnproblem? När ska man agera?
Om du minst tre gånger i veckan har problem med följande:

 • svårigheter att somna (det tar minst 45 minuter)
 • flera uppvaknanden under natten med svårigheter att somna om
 • du vaknar alldeles för tidigt
 • du sover 2 h kortare än vad du har behov av (förutsätter att du vet ditt behov)


Och detta har pågått i minst 4 v

Om du känner igen ovanstående och märker av i vardagen att du har problem pga av nätternas sömnbrist så bör du ta detta på allvar. Har det inte gått 4 veckor? Grattis du har upptäckt problemet i tid. Hoppa ner till tipsen nedan eller gå min webbkurs 28 dagar som verkligen hjälper dig med sömnen.

Har du haft problemen mer än 4 veckor så tala med din läkare om du har en bunden till ditt aktuella mående tex utmattning. Har du inte haft läkarkontakt om detta så kan det vara dags nu. Det finns hjälp att få.

Men det finns också mycket att göra själv. Framförallt innan man tar till medicinsk hjälp för sådan hjälper inte din hjärna sortera, arkivera eller kolla bort. Den hjälper dig i stort sett bara att slippa ligga vaken. Du behöver göra riktiga förändringar.

Tips för att få bättre nattsömn.

Skapa rutiner för sömnigheten.
Få ner kortisolnivåerna och öka på melatoninet (varför och hur? Lär dig i min webbkurs StressOut).
Sänk belysningen hemma, stäng gärna av tv och övriga skärmar och ägna dig åt någon lugnande aktivitet som läsa bok, lyssna på lugn musik osv
Undvik att ha skärmar i sovrummet.
Sov i mörker och se till att inte titta på någon skärm under natten. Ett enkelt sätt att få in denna vana är att återgå till vanlig hederlig väckarklocka och lämna mobiltelefonen i ett annat rum.

Ta din nattsömn på allvar. Det är den enklaste vägen till återhämtning.

Det här med energi

Innan man provat på att vara utbränd kan man inte veta hur det är att inte ha energi att gå upp ur sängen. Att inte orka tänka på vad man ska handla för mat till veckan. Att inte orka följa med i en dialog.

Energi är det som driver oss människor. Vi har en viss mängd att ta av varje dag. Så länge vi är friska förnyas det hela tiden, koppen fylls på under dagen utan att vi behöver styra det nämnvärt. Det är återhämtningstider, maten vi stoppar i oss, motiverade möten mm som fyller på igen.

När vi istället är sjuka i ett utmattningslikande tillstånd så har vi först och främst för lite energi i vår kopp när vi vaknar på morgonen. Det kan vara några droppar bara… Tex så orkade jag gå upp ur sängen och få iväg barnen till skolan men sen var min energi slut och jag behövde sova igen, och klockan var bara halv 9….. Den här näst intill redan tomma koppen behöver ju också fyllas på och här felar det också. Den här påfyllningen sker inte lika enkelt som hos en normalfrisk person. Så om jag nu sov 2 timmar på förmiddagen efter att jag ändå haft en ganska liten ansträngning så var jag ju inte uppe på 100%… man ligger och pendlar på 10-15% hela tiden och behöver återhämtning ofta.

Det finns flera olika hjälpmedel att ta till när det gäller energiberäkning. Alltså att hushålla med den energi man har för varje timme, halvdag, heldag, vecka, månad…. det är något som är nödvändigt om vi vill kunna vara delaktiga i våra näras liv också. Så för att hålla i längden, kunna vara med vid tillfällen som betyder mycket inte bara för oss själva utan även för våra barn och partners tex… så behöver vi då planera, skapa rutiner och hålla dessa.

Har du ork och vill du ta reda på själv så finns det en energiberäkningsmetod som heter The spoon Method. Energiplanering genom att konkret se och räkna sin energi med hjälp av tex skedar. Det finns en superbra förklaring HÄR

Det kan låta tråkigt att behöva styra sitt liv såhär men vi kommer till perioder i livet som vi behöver lite hjälpmedel att fixa. Det bara är så. Det behöver inte vara ett nederlag utan se det som en period i livet som helt enkelt behöver mer stöttning. Ser vi och förstår vi att det är en tillfällig svacka och tillåter oss ha denna så är det enklare att ta sig ur den. Och är det så att du behöver rutiner och planering just nu så betyder inte det att du behöver ha det för evigt.

Men en sak är säker, stoppar du huvudet i marken och låtsas som ingenting och fortsätter köra på och jonglera med 57 bollar, ja, då finns det stor risk att du blir rejält skadad och får dras med sviterna av det längre än du trodde var möjligt. Då kanske du behöver andra eller fler åtgärder.

Så tänk efter före. Bara du kan lev ditt liv. Bara du kan göra förändringar som fungerar för dig.

Är du trött på att stå och stampa och inte komma framåt? Hör av dig. 

Det här med: Kost och klimat

Antingen gör vi det för svårt för oss eller så gör vi ingenting alls. Klimatkrisen är här med råge och spär på vår ångest än mer. Men är det så att allt löser sig om vi bara blir lite mer vegetarianska?

Bild på en människa och ett träd symboliserar hälsa och klimat
Är det antingen eller? Eller?

Mitt svar är N E J

Vi måste se till helheten men vi behöver tänka smart och använda vårt förnuft.

Vad vi glömmer i klimatdiskussionen är hur vi som art kommer överleva näringsmässigt. Tar vi bort en stor del av den födan vi är gjorda för att äta (tex kött&mejeri som vi i stort sett pratar om idag) och ersätter med något som inte är likvärdigt näringsmässigt kommer vi dra på oss sjukdomar och skador.

Vi kan inte bara ta bort kött från vår tallrik och säga att vi är klimatsmarta. Hur klimatsmart är det andra du lägger där istället? Hur väl innehåller det alla delar din kropp och hjärna behöver för att fungera?

Man kan leva som vegetarian länge utan problem, det är det som är grejen med oss människor. Vi är en väldig tålig art. Problemen kommer med inflammation, hjärndimma, värk och ledvärk eftersom vi inte får i oss sådant som glycin, kollagen och rätt omega3. Så en viss mängd kött, fisk, skaldjur är att rekommendera här.

Vi kan vara klimatsmarta OCH ge oss rätt näring samtidigt.

Mina 6 tips:

 • Ät varierat, regelbundet och genomtänkt för att få i dig all näring du behöver.
 • Ät lokalt odlad/uppfödd föda i säsong. Stora vinster här.
 • Välj ekologiskt odlad mat.
 • Välj bra kött från trakten eller iallafall från sverige eller länder med liknande regler & lagar. Det är förhoppningsvis dyrare för dig men då kan du äta en mindre mängd och öka på med grönsaker och rotfrukter.
 • Och var inte orolig över framtiden. Gör det du kan för att bidra men lägg inte klimatkrisen på dina axlar.
 • Var ute i naturen, andas, ta hand om dig!

Peace!

/Linda

Vägen ur utmattning

När jag själv brände ut mig för några år sedan saknade jag någon att bolla min återhämtning med. 

Den sjukskrivande läkaren hade inte mycket att komma med och var ofta under tidspress, tog lite prover, skrev ett intyg och stängde sen dörren.

Psykologen jag fick tilldelad genom företagshälsovården var väl trevlig att prata med men lyssnade mest på det jag sa, eller det jag grinade fram. Det var skönt att prata av sig men det gav inte det jag önskade. Jag ville ha nåt erkännande tillbaka. Nåt igenkännande och råd.

Jag var ett vrak och ville inte vara där.

Är man utbränd orkar man inte mycket. Och den lilla energi man har vill man spendera på nåt som gynnar en. Ibland (för min del rätt ofta) blev den uppgiften lite väl prestationsinriktad. Jag hamnade i ett ”jag-ska-göra-mig-frisk-nu-tack-läge”

Många trial n errors har jag genomgått. Men de har nog också varit nödvändiga, om jag ser tillbaka. De har tagit mig dit jag är idag.

Många säger att de inte skulle vilja vara utan sin utmattning för de har lärt sig så mycket och är på en bättre plats idag.

Jag hade gärna sluppit. Inte bara gärna sluppit. Jag vill verkligen ha de här åren helt ogjorda faktiskt.

Jag ser ingen som helt vinning i de 5 åren som jag var oförmögen att göra nåt eller kämpandes till nåt. Inte alls. De insikter jag har fått under vägen hade jag kunnat få på annat sätt.

Vi behöver få in mer självkännedom i tidiga år där obligatoriska kurspoäng i skolan kan vara ett exempel.

Vi behöver få in personlig utveckling som utvecklar oss människor och hjälper oss förbi krisparioder i livet. På vår arbetsplats borde det vara obligatoriskt med personlig utveckling för alla, inte bara för chefer och ledare. Hur funkar vi, när arbetar jag som bäst, vad är en bra arbetsstrategi för mig. På vilket sätt påverkar det mig och min effektivitet att jobba över lunchen tre dagar i veckan….? Hur kan jag underlätta för mig själv för att prestera bra på det arbete jag gillar att vara på?

Alla vi som bränner ut oss är olika. Vi fungerar olika, har olika bakgrund och orsaker till utbrändheten. Vi har också olika vägar att gå för att bli bra igen. Vi kan inte alla behandlas på samma sätt och under samma tidsåtgång.

Vi behöver alla en egen rehabiliteringsplan som vi själva är delaktiga i och har mandat att styra över.

Vi blir inte friskare snabbare av att någon annan bestämmer över våra huvuden och står med visselpipan bredvid oss och hotar (eller gör allvar) i att ta bort vår sjukpenning för att det går för långsamt att återhämta sig.

Men, vi blir heller inte friska av att enbart ligga hemma och vila utan att ha ett mål. Vi behöver stimulans och få växa och läka. Det går hand i hand.

Jag tror skarpt på att vägen ur en utmattning går genom kunskap om sig själv. Sen att föra in den kunskapen på smarta ställen i sitt liv pö om pö så man sakta men säkert återfår energi. Detta varvat med bra återhämtningsmetoder som passar dig. Bra sömn, andas rätt, rör på dig lagom och ät bra. Glöm heller inte den personliga utvecklingen men den kommer automatiskt med kunskapen och återhämtningsmetoderna du förbättrar.

Det är egentligen inte svårare än så. Och ändå är det så svårt! Jag vet!

Peace!

Linda Molarin
Stresscoach

Stresslindra 2020

Mina klienter har väldigt olika bakgrunder men har egentligen en sak gemensamt. På något sätt har de en vilja, strävan att komma tillrätta med den obalans de känner. Det behöver inte vara stora saker, man behöver inte vara utbränd och sjukskriven.

Det är nästan svårare att förstå stress när man inte vet om att det påverkar en så mycket som det gör. Men stress är livet, utan den kan vi inte fungera. Men när det blir vajsing i balansen och vi inte kan hantera det…. ja då kan vi bli sjuka, rejält sjuka! Det här kan visa sig på olika sätt bla värk, sjukdom, trötthet, minnesproblem, virrighet, nedstämdhet, hjärtproblem….


Så vem du än är, i vilket stadie du än befinner dig i i livet så har du av någon anledning hamnat här hos mig. Det kan vara för din egen skull eller kanske för någon annan som du bryr dig om som du ser har problem med detta…


Oavsett så har du tagit ett första steg. Att bli medveten om att något skav finns och en vilja att förändra detta. Grattis! Det steget är stort att ta. Om du hittills klarat dig från utmattning/utbrändhet och liknande så är det ett dubbelt grattis! Att ta det här steget innan du blivit rejält sjuk är lysande!


Det här erbjuder jag dig:
Jag håller kurstillfällen, workshops och webbkurser i hälsa och livsstilsfrågor. Vilket kan låta luddigt kanske men målet är att bli mer medveten i sig själv, vad du behöver och vad du kan ge dig själv för balans. Allt för att kunna få må så bra som möjligt.


Jag erbjuder också personlig coachning där vi djupare arbetar med dig, dina stressorer, ditt liv, dina drömmar, dina fysiska och mentala stressymptom, ja ditt liv helt enkelt.
En del klienter behöver 1-2 coachningstimmar, andra några fler. Jag har ingen klient som behövt fler än fem tillfällen. Det ser jag som ett gott betyg! Både för mig och för min metod. Och visst är det en investering du behöver göra, men den är grymt värd!
Förfrågan om tider avseende coachning sänds via mejl till info@stresslindra.se eller via meddelandetjänsten på sociala medier.


Ett introsamtal är kostnadsfritt, tar ca 15-20 minuter via telefon. Det går även att ha introsamtal via mejl såklart. Skriv ner din situation kortfattat så ger jag ett första utlåtande och rekommendation som svar så snart jag har tid. Oavsett så bokar du tid via mejl eller meddelande.


Priserbjudande januari 2020 – 400kr 45 min coachning


Övriga tjänster:
Webbkurser
StressOut 1495 kr
Må bra – 28 dagar 299 kr
Fem yogiska andningstekniker 99 kr

Föreläsningar, workshops, gruppcoachning, på företag och arbetsplatser, kontorsyoga, yogaklasser, privatklass yoga

Är du en av de lyckliga som lever ett bra balanserat liv? Kanske kan du hjälpa någon annan som har det kämpigare att hitta till mig? Dela det här inlägget!

En djungel av digitala adventskalendrar

Det är verkligen hög tid för alla digitala adventskalendrar nu. Ja jag har också haft tanken att utforma en i stresshanteringssyfte. MEN… jag vill samtidigt inte spä på den digitala hetsen. Det är en balansgång det där. Men jag följer själv några adventskalendrar och tänkte tipsa er.

Mett absout störtsta tips är att välj EN och följd den varje dag istället för att prenumerera på fem-sex stycken och inte göra nåt för att det blir helt enkelt för mycket att hålla reda på. Det blir pannkaka av det hela… urdåligt.

Så ställ dig några frågor:

 • Vad är jag intresserad av? Är det avslappning, yogarörelser, andning, kost, motivation osv
 • Vilka alternativ finns? Kolla runt lite, sök på facebook, youtube, google osv. Utvärdera.
 • Välj EN och håll dig vid den. Det är ju ändå en begränsad tid….

Här kommer två adventskalendrar jag rekommenderar. Kolla in luckorna som finns ute nu och välj en av dem om du känner att de kan tillföra dig något.

Scandinavian meditation – facebook alt mailchimp

Projekt självsnäll med Maria Helander – facebookgrupp alt mariahelander.se

Känner du att du inte har tid eller ork att följa en sådan? Strunta i det! Men då tycker jag att du ska göra långa djupa andetag varje dag. Morgon och kväll. Men blir det bara morgon så är det också bra. Finns i fliken Gratis här på min sida.

Ha en fin vecka! Och glöm inte att andas!

Pressmeddelande från Skandia 26 nov 2019

Idag kom ett pressmeddelande från Skandia som säger att sjukskrivningarna inte minskar direkt. Man har beräknat att det kostar ”Sverige” 64 miljarder kronor. Och man beräknar också att det i stort sett är hälften som beror på psykisk ohälsa såsom utmattning tex


Utdrag ur pressmeddelandet:

– Det är uppenbart att dagens vård som fokuserar på insatser som sätts in när det redan är för sent inte räcker. Nu behövs en offensiv från våra politiker för att våga investera och satsa på det förebyggande hälsoarbetet, fortsätter Kristina Hagström.


Jag håller med såklart! MEN det är ju faktiskt så att vi individer också har ett ansvar. Vi måste säga ifrån, göra förändringar när det är någonting som inte fungerar. Vare sig det är på arbetsplatsen eller i hemmet.


Vi kan inte gå runt och tro att vi är outtröttliga super(wo)mans som kan överleva på noll näring, socker och 3 timmar sömn per natt.


Vidare står det i pressmeddelandet:

– Trösklarna till samtalsterapi för de som är på väg in i psykisk ohälsa måste sänkas och tillgängligheten måste kraftigt förbättras. Vi ser också att det behövs fler hälsovägledare som kan se till att individer inte hamnar mellan stolarna, säger Skandias hälsostrateg Kristina Hagström.


Jajamen! Haleluja! Ska det vara dags att förstå det här nu?


Såklart är det bra att påverka politikerna så de kan ändra lagarna så det blir större press på alla företag runt om i Sverige att följa arbetsmiljölagstiftningen. Men hur många år kommer inte det ta?


Företagen måste ta tag i detta själva. Innan de blir tvingade till det.


Individen måste ta tag i det här själv. Innan hen blir tvingad till det.


Det är faktisk så enkelt att om vi tar hand om oss och ger oss själva de bästa förutsättningarna som finns så kommer vi också kunna leva hyfsat lyckligt OCH prestera ypperligt just för att vi mår så bra!


Allt handlar om in- och utgifter.

Du investerar i någonting som du vill ska ge avkastning. Tro för 17 inte att för lite sömn, stressbeteende och dåligt bränsle (det vi stoppar i oss) ger bra prestationer eller lycka för den delen.

Fråga dig själv:
Hur mår jag idag egentligen? (Handen på hjärtat)
Hur vill jag må?
Hur vill jag må om tio år?
Finns det någonting jag kan göra idag för att få en bättre dag imorgon?

Allt handlar tillslut om DIG! Du har makten att förändra! Om så bara en liten del i ditt liv. Du får och ska säga ifrån om något är fel och för mycket. Du hjälper ingen genom att vara tyst. Tänk alla de som inte har den möjligheten.

Ta hand om dig. Ta hand om din nästa.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet?

Stress och hur du underlättar för dig själv i vardagen

Jag möter ofta klienter som har hela sitt liv och sin planering i sitt huvud. Inte konstigt att det blir mycket och man blir trött, mentalt trött av det. Hjärnan arbetar konstant med den information den behöver arbeta med. Det du ger den eller det du tillåter den att arbeta med, det arbetar den med.

Hjärnans primära uppgift är ÖVERLEVNAD. Det står över allt annat. Men hjärnan är inte så smart att den förstår av sig självt att vissa saker inte är på liv eller död utan med vardagliga dilemman som är bra att ha koll på men inte som man dör av.

Tex att hålla alla våra göromål, tankar och tider och födelsedagar, hämtningar, julklappsinköp och julplanering, alla datum som är bokade eller preliminärbokade i december, namn på de vi möter, vinterdäcken ska på och oj vad små vinterskorna blivit!

Skönt när sådant klaffar och så men är inte alls livsavgörande… (vilket många av oss ändå tycker)

Och så blir vi förvånade när vi får huvudvärk eller blir trötta…. Vi slår på oss, nedvärderar oss, tar en värktablett och fortsätter i samma hjulspår!

Huvud med "kollektivtrafik"-mönster

Livet. Det här är livet. Såhär fungerar vår vardag idag på 2000-talet. Vi måste bara göra det bästa av situationen.

Om vi inte anpassar oss till all den mängd information vår hjärna ska processa så kommer tillslut huvudvärken vara kronisk (den är konstant och går inte över). Värken kommer också bli värre. Vi kommer få dras med biverkningar som medicinering ger. Symptom kommer sprida sig till andra delar av kroppen. Varför? För att det är hjärnans och kroppens sätt att tala om för dig att det är någonting som är fel och du måste göra en förändring, annars fortsätter den bråka med dig med mer symptom!

Vad för symptom?

 • Magen krånglar, gärna vid såna tillfällen då det absolut inte passar sig.
 • Immunförsvaret blir nedsatt vilket resulterar i att du är ofta förkyld och kanske drar på dig inflammationer i urinvägarna eller ett knä eller nåt annat konstigt.
 • Sömnsvårigheter, det tar lång tid att somna, du vaknar vid halv tre och har svårt att somna om osv
 • Du glömmer saker och kan känna dig förvirrad
 • Du fryser ofta om händer och fötter
 • Värk som huvudvärk och ryggont
 • Olustkänsla i kroppen som innan en förkylning
 • Irritation, gärna efter arbetsdagen och ofta går det ut över familjen hemma

Alltså, är det såhär vi vill ha det? Ökade symtom, mer värk och gnissel i relationerna!?

Vad kan vi då göra istället?

Det finns så mycket vi kan göra för att underlätta för oss. Alla är olika och vad som fungerar på mig kanske inte fungerar på dig och vad du gillar kanske inte din granne är så uppspelt över. Men en gemensam nämnare är MEDVETENHET. När du kör fast i negativa tankemönster, irritation och ytlig andning. Ta ett break! Andas några djupa andetag, säg mentalt till dig själv att nu behöver jag reflektera lite. Vad är det jag håller på med? Vad ska jag göra härnäst?

Så Medvetenhet är steg ett. Sen då? Har du inte en verktygslåda med dina bästa livsverktyg så är det läge att börja bygga på den lite. Medvetenheten är grunden i din verktygslåda, vi kan säga att det är handtaget. Det du har närmast dig. När du i ditt moment (engelsk översättning ögonblick, känner mig så väldigt Kishti just nu) grabbar du först tag i handtaget till din verktygslåda, andas, samlar dig, pausar…. har du dina verktyg på plats där de ska ligga är de lätta att hitta just i den kaotiska stunden. Det är därför man ska öva på sina stressverktyg i lugn och ro så att de verkligen sitter automatiskt när du väl behöver dem. Du grabbar tag i första bästa verktyg, provar det. Fungerar det? Ja/Nej… utifrån det analyserar du nästa steg som kan vara att stunden är avvärjd eller att du behöver prova nästa verktyg.

Så, vad kan verktygslådan innehålla? Min egen verktygslåda ser ut såhär:

 • långa djupa andetag, får ner pulsen och ökar på medvetenheten så jag i situationen kan behålla lugnet och förmågan att tänka konstruktivt. I stress övergår som tidigare nämnt hjärnan i överlevnadsläge vilket gör att den och kroppen försätts i ett slags basläge där enbart de funktioner som behöver användas gör det. Vår tänkande logiska del av hjärnan kopplas bort och reptilhjärnan tar över. Där kan vi nog alla relatera till någon situation där vi agerat innan vi tänkt och tankarna kommer efteråt. Långa djupa andetag tar dig tillbaka till nuet, du försätter kroppen i ett lugnt läge och vår logik kan komma ifatt. Framförallt är det situationer som inte är dödsavgörande, som får oss att liksom komma ner på jorden igen.
 • Planering – inte enbart i huvudet då. Använd papper och penna. Skriv ner vad som händer i veckan, den här månaden, stora saker som händer det närmaste halvåret. Vår hjärna är så fantastisk, när du skriver ner det i din kalender så förstår den automatiskt att den kan släppa stadiet att ständigt vara på tå för att det är något den ska komma ihåg. Har du det nedskrivet så flyter det inte runt i hjärnan, det är snyggt uppställt i lagerhyllan med en påminnelselapp på, typ…
 • Pausa! Att emellanåt ge sig själv en liten paus. Det behöver inte vara mer avancerat än att jag hämtar en kopp kaffe, sträcker på mig på lite olika sätt i några minuter, andas mina andetag (så bra!), fruktstund, ta en nypa luft osv… Fem minuter varje timme ska vara paus. Ett andningshål för hjärnan att slappna av, att bryta tankemönster, göra någonting helt annat. För kreativitetens skull är detta ovärdeligt! Vi presterar grymt mycket bättre om vi ger hjärnan utrymme att få vara kreativ och detta kan vi bara få genom att ge den pauserna.
Verktygslåda

Sammanfattningsvis… har du ingen verktygslåda så skaffa dig en så snart du kan. Ta en handling i taget. De långa djupa andetagen är någonting som varje människa påverkas positivt av. Så börja gärna där.

Jag har en instruktion i gratisfliken på den här sidan.

Jag har även webbkurs i just andning – må bra på 28 dagar där du får stöd i att just få in den här funktionen som ett verktyg i din verktygslåda. Kika under fliken webbkurser.

Tid

Jag har inte tid.

Vänta lite.

Scroll scroll

Flåt, vad sa du?

Har du en huvudvärkstablett?

#stress är vår vardag. Vi lever inte utan den. Vi VILL inte leva utan den heller. Den är naturlig. Den funktionen är en del av oss. En del av dig och en del av mig.

MEN det betyder inte att vi ska ha den i överflöd. Det är inte meningen att vi ska vara aktiva så läng som vi är utan att få hjärnvila. Vi är aktiva från det att vi öppnar ögonen till det att de sluts för natten igen… Vi är aktiva föööör länge utan att vila, återhämta, samla krafter, fokusera och planera.


Om vi inte gör de bra bitarna kommer vi heller inte kunna prestera i aktivitet. Vi kommer tex inte vara så bra på att sköta vårt jobb eftersom vi har svårt att fokusera och jobba mot de mål som företaget satt upp. Vi kommer heller inte vara särskilt bra på att ta hand om vår familj oavsett om det handlar om barn, partner, föräldrar… vi tappar kontakten med vår empati.

Vi kommer heller inte vara så snälla mot oss själva och vår kropp då vi eftersom vi saknar tid att göra bra saker hellre tar till quickfix som att köpa färdig mat, äta fil & macka(eller bara macka eller en påhittad energi/proteindryck i hopp om att den ska ge oss såååå ofantlig mycket)


Vi (människan) är funtade som så att vi vill ta den enklaste vägen till målet. Så är det bara. Och bara att vara medveten om det kan hjälpa dig att faktiskt zooma ut lite, resonera om vad som är bra eller inte.

Du är inte slav under dina handlingar. Livet sker inte av sig självt… du har faktiskt något att säga till om ! Du kan skapa bra förutsättningar. Frågan är om du vill det tillräckligt eller inte…


Anser du att du inte har tid?

VAD har du inte tid till?

Om du inte tar hand om dig så kommer du inte ha tid, jag lovar. För då kommer sjukdomarna & skadorna som det leder till resultera i att din tid är ute. På riktigt. Punkt.


Har du inte tid att leva?

Och JA, det är inte lätt att veta VAD man ska göra. Vad just DU ska göra för att ta hand om dig så du mår bra så du kan vara ditt bästa jag. Så du kan njuta kanske trots vissa kramper och sjukdomar… men det finns alltid något du kan göra för att underlätta för dig. Stort som smått. Först måste du ha viljan. Sen lite jävlar anamma.

För hjälp till självhjälp – kontakta mig på info@stresslindra.se

Globala klimatkrisen, hållbarhetsmål och livsstilsförändringar

Hållbarhet.

Vad är hållbarhet? Många företag och organisationer trycker på sitt hållbarhetsarbete i arbetsannonser, reklamkampanjer. Det jag då tänker på först är miljö och samhällsansvar….. Att lämna så få spår efter sig som möjligt. Det är jättebra! Superkanon om inte annat!

Men….. Jag saknar en stor bit, vår hälsa… Vi som driver företagen, organisationerna, myndigheterna, samhällena måste fungera om vi ens ska kunna tänka hållbarhet på andra sätt… Oavsett om vi är företagare, anställda, medarbetare, chefer, ledare, vds …. vad gör vi när vi inte håller.

Det finns någonting som heter de ”Globala Målen”. Det är en uppsättning mål (17 st) som 2015 antogs av Fns generalförsamling. Alltså, det är någonting som är fastställt, i FN. 193 länder har godtagit dessa och fram till 2030 ska man med hjälp av det här arbetet uppnå socialt, miljömässigt och ekonomisk hållbar utveckling världen över.

Målen är breda och har delmål i sig. Det första målet är tex att ”avskaffa fattigdom överallt i alla dess former”. Då förstår du kanske vidden av det. Det målet är i sig indelat i delmål. Mål nr 3 är Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar. Först på plats 13 finns det aktuella klimathotet.

Vad spelar klimatet för roll om vi människor ändå inte orkar leva i det samhälle vi skapar? Det är såklart inte så svart eller vitt. Självklart behöver vi ha balans i alla led. Men det hållbara arbetet alla företag/organisationer utför, innefattar det hållbar hälsa?

Hur ser det ut på din arbetsplats? Pratar man om hälsa när man pratar om hållbarhet?

Det handlar inte bara om oss och att vi vill må bra utan även om arbetsgivarens vision. Troligen vill alla företag må bra och vara ekonomiskt välmående. Självklart vill de ha fullt fungerande personal utan sjukdagar som presterar på topp alla timmar d e är på arbetet.

Och framförallt när vi ska söka oss nya jobb. Det är inte alltför sällan jag ser i jobbannonser att det aktuella företaget utnämner sig som ”attraktivt”, har ett hållbarhetsfokus, tänker på miljö och tar ansvar för samhällets utveckling, inkuderande… det ingår friskvårdsbidrag, företagshälsovård och fruktkorg.

Men sen då? Det är bra grejer! Jag säger inget annat. Men det är faktiskt inte tillräckligt. För när man som anställd lägger sin själ i sitt arbete och personalstyrkan inte räcker till, där chefen saknar kunskap i de stora frågorna, då är det återhämtningen det första man som medarbetare naggar på. Den egna reflektionen, motionerandet, lunchpromenaden, fikarasten tas stående om ens det. Man trycker i sig två knäckemackor i det gemensamma fikarummet istället för att ta sin halvtimmes lunchrast med sina kollegor och snackar livet, just för att man inte hinner? Hinner vad? Ta hand om sig själv. Ta hand om sitt liv. Till vems lycka? Jo arbetsgivarens kortsiktiga lycka.

Alla vet att om man bara kör på utan paus så gör man inte ett bra arbete. Det gäller oavsett om det handlar om fysisk aktivitet eller mental sådan. Hur många arbetsplatser arbetar MED sina anställda och ger de de bästa förutsättningarna att leverera ett ypperligt resultat?

Det kommer komma en dag när den anställde kosta mer än den ger för en dag håller inte den här arbetsbördan, en dag brister motivationen. Brist på återhämtning ger brist på driv, fokusering, prestation, motivation…. och det sprider sig även utanför arbetsplatsen och vips har vi en person som inte fungerar i sin familj ens…

På en tidigare arbetsplats jag hade liknade man arbetsbördan vid en puckel. Visst, det var mycket nu, samtidigt hade vi låg bemanning, men enligt plan så vänder det snart… det sa man i flera år… den puckeln sjönk aldrig men det gjorde jag… jag önskar bara jag förstått tidigare att jag skulle lita på min egen magkänsla och inte inkompetenta chefer.

Det behöver inte vara arbetsgivarens intention att ständigt hetsa utan det är mer okunskap. Och vi medarbetare är egentligen inte bättre själva. Vi tänker inte på att stress och dåliga matvanor, för lite rörelse och för lite medvetenhet kan skada oss. Vi är naiva mot livet! Vi drar in på sådant vi behöver när vi behöver det som mest…

För lite återhämtning och glädje kan faktiskt leda till skada, sjukdom och faktiskt död. Vad är viktigast? Arbetet eller livet?

Tänk om vi faktiskt kan arbeta OCH leva? Ställ dig frågorna:

 • Trivs jag på/med mitt arbete?
 • Trivs jag med mitt liv och min vardag som det idag ser ut? Rannsaka dig själv, var ärlig i dina funderingar…

När vi väl lyfter hållbar hälsa på arbetsplatsen är det inte sällan vi hamnar i frågor rörande träning och motionslopp eller rehabilitering och vård, alltså det som ska repareras efter skada. Men vi behöver satsa på tiden INNAN vi blir sjuka (utan att för den skull elitidrottsatsa). Det är då det är enklast att göra bestående och nyttiga förändringar, det är då vi kommer se förändring i sjuktalen. Det är där vi sparar pengar.

Ekonomi är någonting ledningsgrupper och företagsledare förstår. En god ekonomi börjar med välmående medarbetare.

Vi själva har också stort ansvar. Vi är faktiskt boss över vårt eget liv.

Stoppa inte huvudet i sanden och vänta på att någon annan ska göra saker åt dig. Var inte rädd att ta hjälp! Smärta, oro, stress är tecken på att något behöver förändras. Förändring sker ständigt, det är ingenting farligt. Kämpa inte emot.

Du är värd att leva ett så bra liv som möjligt.