Det här med Andning (coronastyle)

Idag matas vi med så mycket information om det aktuella Covid-19-viruset.

Jag blir helt snurrig!

Ser tillbaka på när Svininfluensan härjade, kan inte minnas det var såhär påtagligt då. Jag var i ett helt annat skede i mitt liv men ändå. Idag är jag mer medveten, på gott och ont. Mest gott tror jag faktiskt. Jag har övat upp min chill-muskel mycket 🙂

Min första tanke med ett inlägg om andning var inte att det skulle kapas av ett virus. Men jag måste bara berätta om kopplingen mellan andningen och just virus och sjukdom. Denna enkla men ack så viktiga kunskap kommer tillsammans med lite tips från stresscoachen om hur man tacklar situationer som dessa, dvs stress.

Men mitt första tips för idag är att ta det chill! Lyssna på de viktiga rösterna, de som förser oss med saklig information. Var källkritisk. Konsumera lagom med information. Dvs ha inte nyhetskanaler på hela dagen. Skrolla inte på fb hela dagen. Läs inte alla inlägg om viruset. 

Andningen då….. Vi har en smart funktion inbyggd i vår kropp och på de flesta fungerar det alldeles utmärkt. Det kallas immunsystem.

Jag har full förståelse för att många har nedsatt immunsystem av olika anledningar. Men om man har det så vet man om det och vet vad man ska göra för åtgärder eftersom man har en kontakt med en läkare.

För andra som inte vanligtvis går till läkaren alls så ofta utan tar livet mest som det kommer och inte tänker på hur du själv agerar i vissa situationer kommer här nu en liten kort information om hur du med korrekt andning kan hjälpa ditt immunsystem.

Andas med näsan!

I vår näsa finns det hår och fukt. Där inne ”tillagas” den luft du andas in så den blir lagom varm och lagom fuktig och samtidigt rensas den från virus, partiklar och smuts. Detta för att luften sen ska vara i bästa skick när den når lungan.
I lungan vill vi inte ha smuts, bakterier eller virus.

I näsan tillverkas också något som heter kvävemonoxid vilket är virus- & bakteriedödande, det vidgar blodkärlen och lungblåsorna och gör att vi får en högre syresättning i blodet.

Andas vi genom munnen missar vi helt denna funktion. Det blir en highway med virus rakt in i systemet! 

Så för att begränsa intaget virus och ge immunförsvaret en chans att försvara sig. Andas genom näsan!


I tider som dessa behöver vi också få samhället att fortsätta snurra. Hjälp de lokala småföretagen runt dig. Fortsätt lev livet ungefär som vanligt. Det är när vi ändrar köpbeteenden drastiskt som de lokala affärerna och småföretagarna går i konkurs.

Öva compassion både för dig själv och andra. Vilket kan betyda att du inte bör hamna i ett Hamstrings-vaccum. Jag tänkte inte nämna toapapperet men nu gjorde jag det ändå. 

Lägg energi på att förändra dina beteenden vad gäller egen hygien och respekt inför andra.

  • Tvätta händerna ofta
  • Använd handsprit när du inte kan tvätta händerna
  • Ta inte i ditt ansikte (mun, näsa, ögon)
  • Respektera andra människor, driv inte med andras rädslor. Hosta inte för att skoja med medmänniskor på apoteket tex.
  • Är du sjuk, har du sjuka barn, stanna hemma. Det kommer göra att samhället inte stannar av.

Och försök att inte stressa. Jag vet att det är svårt men stressreaktion i vår kropp försvagar oss mer än vi behöver just nu.

Stress försvagar vårt immunförsvar.
Stress begränsar vår matsmältning.
Stress hindrar oss att tänka rationellt.
Stress är inte positivt om du inte utnyttjar det positivt i de situationer där stress hjälper (tänk idrott, prestationer, adrenalinpåslag vid akuta händelser osv)

Vi kan inte leva utan stress men vi kan gå under av fel sorts stress. Lär dig hantera den! 

Jag har möjlighet att hjälpa dig med detta om du behöver. Kontakta mig på info@stresslindra.se eller se över vad jag delar i onlineform på webbplatsen stresslindra.se 

Ta hand om dig!