Det här med MAT

Mat, kost, diet, näring… vad det handlar om är vår kropps bränsle. Vi behöver energi in för att få energi ut. Vår kropp kan lika lite gå på fel bränsle som ett djur eller en bil. Kruxet i det hela är att bilen protesterar direkt om den får fel, hästen och hunden dör efter någon månad… men vi, människoarten, är en tålig sort som kan gå på fel bränsle i många många många år. Typ 30 år! När då kroppen säger ifrån har vi en låååång uppförsbacke av förändring. Och speciellt roligt är det inte då att behöva avstå det som man är van vid, det enda man gillar att äta. Därför är det också så svårt att få till en riktig förändring. 

För att göra det lätt för sig kan man tänka: Vad är det tänkt att jag som art ska äta? Vår artegna föda. Alltså vad vi som art är tänkt att drivas av. Jämför med hund eller dromedar eller vad du vill. 

Människans naturliga artegna kost består av:

 • fisk & skaldjur
 • ägg
 • kött
 • grönsaker och frukt
 • nötter

Med tiden och industrialismen har vi lagt till spannmål, mejeriprodukter och baljväxter. Vi har också fört in tillsatser, kemikalier, godis, chips, läsk.

Jag är ingen fan av pekpinnar men jag vet vad som funkar och inte funkar när man är stressjuk. Här kommer några tips:

 1. Ingen bantning är tillåten. För lite kalorier är lika med stress för kroppen. Men för den skull ska vi inte äta för mycket eller fel. Rätt är receptet.
 2. Regelbundenhet. Ät regelbundet så blodsockret hålls jämt. Svängningar stressar kroppen.
 3. Ät riktig mat. Ej processad, ej socker, ej konstgjorda saker.
 4. Dra ner på livsmedel som eldar på inflammation i kroppen. 
 5. Planera vad du äter, när och hur mycket.
 6. Rör på dig (obs, det betyder inte att du ska elitträna)

En sån här planering behöver inte betyda att du måste hålla det hela ditt resterande liv. Men det kan vara en hjälp för dig när du behöver det. 

Det här kommer att ge dig mer energi, mer kunskap om dig själv och hur du fungerar, mindre värk och stelhet, bättre koncentration och fokus och en stabil mage. 

Lätt plätt va? Eller? Inte? 

Då är mitt tips ….. TA HJÄLP!