Det här med energi

Innan man provat på att vara utbränd kan man inte veta hur det är att inte ha energi att gå upp ur sängen. Att inte orka tänka på vad man ska handla för mat till veckan. Att inte orka följa med i en dialog.

Energi är det som driver oss människor. Vi har en viss mängd att ta av varje dag. Så länge vi är friska förnyas det hela tiden, koppen fylls på under dagen utan att vi behöver styra det nämnvärt. Det är återhämtningstider, maten vi stoppar i oss, motiverade möten mm som fyller på igen.

När vi istället är sjuka i ett utmattningslikande tillstånd så har vi först och främst för lite energi i vår kopp när vi vaknar på morgonen. Det kan vara några droppar bara… Tex så orkade jag gå upp ur sängen och få iväg barnen till skolan men sen var min energi slut och jag behövde sova igen, och klockan var bara halv 9….. Den här näst intill redan tomma koppen behöver ju också fyllas på och här felar det också. Den här påfyllningen sker inte lika enkelt som hos en normalfrisk person. Så om jag nu sov 2 timmar på förmiddagen efter att jag ändå haft en ganska liten ansträngning så var jag ju inte uppe på 100%… man ligger och pendlar på 10-15% hela tiden och behöver återhämtning ofta.

Det finns flera olika hjälpmedel att ta till när det gäller energiberäkning. Alltså att hushålla med den energi man har för varje timme, halvdag, heldag, vecka, månad…. det är något som är nödvändigt om vi vill kunna vara delaktiga i våra näras liv också. Så för att hålla i längden, kunna vara med vid tillfällen som betyder mycket inte bara för oss själva utan även för våra barn och partners tex… så behöver vi då planera, skapa rutiner och hålla dessa.

Har du ork och vill du ta reda på själv så finns det en energiberäkningsmetod som heter The spoon Method. Energiplanering genom att konkret se och räkna sin energi med hjälp av tex skedar. Det finns en superbra förklaring HÄR

Det kan låta tråkigt att behöva styra sitt liv såhär men vi kommer till perioder i livet som vi behöver lite hjälpmedel att fixa. Det bara är så. Det behöver inte vara ett nederlag utan se det som en period i livet som helt enkelt behöver mer stöttning. Ser vi och förstår vi att det är en tillfällig svacka och tillåter oss ha denna så är det enklare att ta sig ur den. Och är det så att du behöver rutiner och planering just nu så betyder inte det att du behöver ha det för evigt.

Men en sak är säker, stoppar du huvudet i marken och låtsas som ingenting och fortsätter köra på och jonglera med 57 bollar, ja, då finns det stor risk att du blir rejält skadad och får dras med sviterna av det längre än du trodde var möjligt. Då kanske du behöver andra eller fler åtgärder.

Så tänk efter före. Bara du kan lev ditt liv. Bara du kan göra förändringar som fungerar för dig.

Är du trött på att stå och stampa och inte komma framåt? Hör av dig.