Det här med: Kost och klimat

Antingen gör vi det för svårt för oss eller så gör vi ingenting alls. Klimatkrisen är här med råge och spär på vår ångest än mer. Men är det så att allt löser sig om vi bara blir lite mer vegetarianska?

Bild på en människa och ett träd symboliserar hälsa och klimat
Är det antingen eller? Eller?

Mitt svar är N E J

Vi måste se till helheten men vi behöver tänka smart och använda vårt förnuft.

Vad vi glömmer i klimatdiskussionen är hur vi som art kommer överleva näringsmässigt. Tar vi bort en stor del av den födan vi är gjorda för att äta (tex kött&mejeri som vi i stort sett pratar om idag) och ersätter med något som inte är likvärdigt näringsmässigt kommer vi dra på oss sjukdomar och skador.

Vi kan inte bara ta bort kött från vår tallrik och säga att vi är klimatsmarta. Hur klimatsmart är det andra du lägger där istället? Hur väl innehåller det alla delar din kropp och hjärna behöver för att fungera?

Man kan leva som vegetarian länge utan problem, det är det som är grejen med oss människor. Vi är en väldig tålig art. Problemen kommer med inflammation, hjärndimma, värk och ledvärk eftersom vi inte får i oss sådant som glycin, kollagen och rätt omega3. Så en viss mängd kött, fisk, skaldjur är att rekommendera här.

Vi kan vara klimatsmarta OCH ge oss rätt näring samtidigt.

Mina 6 tips:

  • Ät varierat, regelbundet och genomtänkt för att få i dig all näring du behöver.
  • Ät lokalt odlad/uppfödd föda i säsong. Stora vinster här.
  • Välj ekologiskt odlad mat.
  • Välj bra kött från trakten eller iallafall från sverige eller länder med liknande regler & lagar. Det är förhoppningsvis dyrare för dig men då kan du äta en mindre mängd och öka på med grönsaker och rotfrukter.
  • Och var inte orolig över framtiden. Gör det du kan för att bidra men lägg inte klimatkrisen på dina axlar.
  • Var ute i naturen, andas, ta hand om dig!

Peace!

/Linda