Pressmeddelande från Skandia 26 nov 2019

Idag kom ett pressmeddelande från Skandia som säger att sjukskrivningarna inte minskar direkt. Man har beräknat att det kostar ”Sverige” 64 miljarder kronor. Och man beräknar också att det i stort sett är hälften som beror på psykisk ohälsa såsom utmattning tex


Utdrag ur pressmeddelandet:

– Det är uppenbart att dagens vård som fokuserar på insatser som sätts in när det redan är för sent inte räcker. Nu behövs en offensiv från våra politiker för att våga investera och satsa på det förebyggande hälsoarbetet, fortsätter Kristina Hagström.


Jag håller med såklart! MEN det är ju faktiskt så att vi individer också har ett ansvar. Vi måste säga ifrån, göra förändringar när det är någonting som inte fungerar. Vare sig det är på arbetsplatsen eller i hemmet.


Vi kan inte gå runt och tro att vi är outtröttliga super(wo)mans som kan överleva på noll näring, socker och 3 timmar sömn per natt.


Vidare står det i pressmeddelandet:

– Trösklarna till samtalsterapi för de som är på väg in i psykisk ohälsa måste sänkas och tillgängligheten måste kraftigt förbättras. Vi ser också att det behövs fler hälsovägledare som kan se till att individer inte hamnar mellan stolarna, säger Skandias hälsostrateg Kristina Hagström.


Jajamen! Haleluja! Ska det vara dags att förstå det här nu?


Såklart är det bra att påverka politikerna så de kan ändra lagarna så det blir större press på alla företag runt om i Sverige att följa arbetsmiljölagstiftningen. Men hur många år kommer inte det ta?


Företagen måste ta tag i detta själva. Innan de blir tvingade till det.


Individen måste ta tag i det här själv. Innan hen blir tvingad till det.


Det är faktisk så enkelt att om vi tar hand om oss och ger oss själva de bästa förutsättningarna som finns så kommer vi också kunna leva hyfsat lyckligt OCH prestera ypperligt just för att vi mår så bra!


Allt handlar om in- och utgifter.

Du investerar i någonting som du vill ska ge avkastning. Tro för 17 inte att för lite sömn, stressbeteende och dåligt bränsle (det vi stoppar i oss) ger bra prestationer eller lycka för den delen.

Fråga dig själv:
Hur mår jag idag egentligen? (Handen på hjärtat)
Hur vill jag må?
Hur vill jag må om tio år?
Finns det någonting jag kan göra idag för att få en bättre dag imorgon?

Allt handlar tillslut om DIG! Du har makten att förändra! Om så bara en liten del i ditt liv. Du får och ska säga ifrån om något är fel och för mycket. Du hjälper ingen genom att vara tyst. Tänk alla de som inte har den möjligheten.

Ta hand om dig. Ta hand om din nästa.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet?