Stress och hur du underlättar för dig själv i vardagen

Jag möter ofta klienter som har hela sitt liv och sin planering i sitt huvud. Inte konstigt att det blir mycket och man blir trött, mentalt trött av det. Hjärnan arbetar konstant med den information den behöver arbeta med. Det du ger den eller det du tillåter den att arbeta med, det arbetar den med.

Hjärnans primära uppgift är ÖVERLEVNAD. Det står över allt annat. Men hjärnan är inte så smart att den förstår av sig självt att vissa saker inte är på liv eller död utan med vardagliga dilemman som är bra att ha koll på men inte som man dör av.

Tex att hålla alla våra göromål, tankar och tider och födelsedagar, hämtningar, julklappsinköp och julplanering, alla datum som är bokade eller preliminärbokade i december, namn på de vi möter, vinterdäcken ska på och oj vad små vinterskorna blivit!

Skönt när sådant klaffar och så men är inte alls livsavgörande… (vilket många av oss ändå tycker)

Och så blir vi förvånade när vi får huvudvärk eller blir trötta…. Vi slår på oss, nedvärderar oss, tar en värktablett och fortsätter i samma hjulspår!

Huvud med "kollektivtrafik"-mönster

Livet. Det här är livet. Såhär fungerar vår vardag idag på 2000-talet. Vi måste bara göra det bästa av situationen.

Om vi inte anpassar oss till all den mängd information vår hjärna ska processa så kommer tillslut huvudvärken vara kronisk (den är konstant och går inte över). Värken kommer också bli värre. Vi kommer få dras med biverkningar som medicinering ger. Symptom kommer sprida sig till andra delar av kroppen. Varför? För att det är hjärnans och kroppens sätt att tala om för dig att det är någonting som är fel och du måste göra en förändring, annars fortsätter den bråka med dig med mer symptom!

Vad för symptom?

 • Magen krånglar, gärna vid såna tillfällen då det absolut inte passar sig.
 • Immunförsvaret blir nedsatt vilket resulterar i att du är ofta förkyld och kanske drar på dig inflammationer i urinvägarna eller ett knä eller nåt annat konstigt.
 • Sömnsvårigheter, det tar lång tid att somna, du vaknar vid halv tre och har svårt att somna om osv
 • Du glömmer saker och kan känna dig förvirrad
 • Du fryser ofta om händer och fötter
 • Värk som huvudvärk och ryggont
 • Olustkänsla i kroppen som innan en förkylning
 • Irritation, gärna efter arbetsdagen och ofta går det ut över familjen hemma

Alltså, är det såhär vi vill ha det? Ökade symtom, mer värk och gnissel i relationerna!?

Vad kan vi då göra istället?

Det finns så mycket vi kan göra för att underlätta för oss. Alla är olika och vad som fungerar på mig kanske inte fungerar på dig och vad du gillar kanske inte din granne är så uppspelt över. Men en gemensam nämnare är MEDVETENHET. När du kör fast i negativa tankemönster, irritation och ytlig andning. Ta ett break! Andas några djupa andetag, säg mentalt till dig själv att nu behöver jag reflektera lite. Vad är det jag håller på med? Vad ska jag göra härnäst?

Så Medvetenhet är steg ett. Sen då? Har du inte en verktygslåda med dina bästa livsverktyg så är det läge att börja bygga på den lite. Medvetenheten är grunden i din verktygslåda, vi kan säga att det är handtaget. Det du har närmast dig. När du i ditt moment (engelsk översättning ögonblick, känner mig så väldigt Kishti just nu) grabbar du först tag i handtaget till din verktygslåda, andas, samlar dig, pausar…. har du dina verktyg på plats där de ska ligga är de lätta att hitta just i den kaotiska stunden. Det är därför man ska öva på sina stressverktyg i lugn och ro så att de verkligen sitter automatiskt när du väl behöver dem. Du grabbar tag i första bästa verktyg, provar det. Fungerar det? Ja/Nej… utifrån det analyserar du nästa steg som kan vara att stunden är avvärjd eller att du behöver prova nästa verktyg.

Så, vad kan verktygslådan innehålla? Min egen verktygslåda ser ut såhär:

 • långa djupa andetag, får ner pulsen och ökar på medvetenheten så jag i situationen kan behålla lugnet och förmågan att tänka konstruktivt. I stress övergår som tidigare nämnt hjärnan i överlevnadsläge vilket gör att den och kroppen försätts i ett slags basläge där enbart de funktioner som behöver användas gör det. Vår tänkande logiska del av hjärnan kopplas bort och reptilhjärnan tar över. Där kan vi nog alla relatera till någon situation där vi agerat innan vi tänkt och tankarna kommer efteråt. Långa djupa andetag tar dig tillbaka till nuet, du försätter kroppen i ett lugnt läge och vår logik kan komma ifatt. Framförallt är det situationer som inte är dödsavgörande, som får oss att liksom komma ner på jorden igen.
 • Planering – inte enbart i huvudet då. Använd papper och penna. Skriv ner vad som händer i veckan, den här månaden, stora saker som händer det närmaste halvåret. Vår hjärna är så fantastisk, när du skriver ner det i din kalender så förstår den automatiskt att den kan släppa stadiet att ständigt vara på tå för att det är något den ska komma ihåg. Har du det nedskrivet så flyter det inte runt i hjärnan, det är snyggt uppställt i lagerhyllan med en påminnelselapp på, typ…
 • Pausa! Att emellanåt ge sig själv en liten paus. Det behöver inte vara mer avancerat än att jag hämtar en kopp kaffe, sträcker på mig på lite olika sätt i några minuter, andas mina andetag (så bra!), fruktstund, ta en nypa luft osv… Fem minuter varje timme ska vara paus. Ett andningshål för hjärnan att slappna av, att bryta tankemönster, göra någonting helt annat. För kreativitetens skull är detta ovärdeligt! Vi presterar grymt mycket bättre om vi ger hjärnan utrymme att få vara kreativ och detta kan vi bara få genom att ge den pauserna.
Verktygslåda

Sammanfattningsvis… har du ingen verktygslåda så skaffa dig en så snart du kan. Ta en handling i taget. De långa djupa andetagen är någonting som varje människa påverkas positivt av. Så börja gärna där.

Jag har en instruktion i gratisfliken på den här sidan.

Jag har även webbkurs i just andning – må bra på 28 dagar där du får stöd i att just få in den här funktionen som ett verktyg i din verktygslåda. Kika under fliken webbkurser.