Globala klimatkrisen, hållbarhetsmål och livsstilsförändringar

Hållbarhet.

Vad är hållbarhet? Många företag och organisationer trycker på sitt hållbarhetsarbete i arbetsannonser, reklamkampanjer. Det jag då tänker på först är miljö och samhällsansvar….. Att lämna så få spår efter sig som möjligt. Det är jättebra! Superkanon om inte annat!

Men….. Jag saknar en stor bit, vår hälsa… Vi som driver företagen, organisationerna, myndigheterna, samhällena måste fungera om vi ens ska kunna tänka hållbarhet på andra sätt… Oavsett om vi är företagare, anställda, medarbetare, chefer, ledare, vds …. vad gör vi när vi inte håller.

Det finns någonting som heter de ”Globala Målen”. Det är en uppsättning mål (17 st) som 2015 antogs av Fns generalförsamling. Alltså, det är någonting som är fastställt, i FN. 193 länder har godtagit dessa och fram till 2030 ska man med hjälp av det här arbetet uppnå socialt, miljömässigt och ekonomisk hållbar utveckling världen över.

Målen är breda och har delmål i sig. Det första målet är tex att ”avskaffa fattigdom överallt i alla dess former”. Då förstår du kanske vidden av det. Det målet är i sig indelat i delmål. Mål nr 3 är Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar. Först på plats 13 finns det aktuella klimathotet.

Vad spelar klimatet för roll om vi människor ändå inte orkar leva i det samhälle vi skapar? Det är såklart inte så svart eller vitt. Självklart behöver vi ha balans i alla led. Men det hållbara arbetet alla företag/organisationer utför, innefattar det hållbar hälsa?

Hur ser det ut på din arbetsplats? Pratar man om hälsa när man pratar om hållbarhet?

Det handlar inte bara om oss och att vi vill må bra utan även om arbetsgivarens vision. Troligen vill alla företag må bra och vara ekonomiskt välmående. Självklart vill de ha fullt fungerande personal utan sjukdagar som presterar på topp alla timmar d e är på arbetet.

Och framförallt när vi ska söka oss nya jobb. Det är inte alltför sällan jag ser i jobbannonser att det aktuella företaget utnämner sig som ”attraktivt”, har ett hållbarhetsfokus, tänker på miljö och tar ansvar för samhällets utveckling, inkuderande… det ingår friskvårdsbidrag, företagshälsovård och fruktkorg.

Men sen då? Det är bra grejer! Jag säger inget annat. Men det är faktiskt inte tillräckligt. För när man som anställd lägger sin själ i sitt arbete och personalstyrkan inte räcker till, där chefen saknar kunskap i de stora frågorna, då är det återhämtningen det första man som medarbetare naggar på. Den egna reflektionen, motionerandet, lunchpromenaden, fikarasten tas stående om ens det. Man trycker i sig två knäckemackor i det gemensamma fikarummet istället för att ta sin halvtimmes lunchrast med sina kollegor och snackar livet, just för att man inte hinner? Hinner vad? Ta hand om sig själv. Ta hand om sitt liv. Till vems lycka? Jo arbetsgivarens kortsiktiga lycka.

Alla vet att om man bara kör på utan paus så gör man inte ett bra arbete. Det gäller oavsett om det handlar om fysisk aktivitet eller mental sådan. Hur många arbetsplatser arbetar MED sina anställda och ger de de bästa förutsättningarna att leverera ett ypperligt resultat?

Det kommer komma en dag när den anställde kosta mer än den ger för en dag håller inte den här arbetsbördan, en dag brister motivationen. Brist på återhämtning ger brist på driv, fokusering, prestation, motivation…. och det sprider sig även utanför arbetsplatsen och vips har vi en person som inte fungerar i sin familj ens…

På en tidigare arbetsplats jag hade liknade man arbetsbördan vid en puckel. Visst, det var mycket nu, samtidigt hade vi låg bemanning, men enligt plan så vänder det snart… det sa man i flera år… den puckeln sjönk aldrig men det gjorde jag… jag önskar bara jag förstått tidigare att jag skulle lita på min egen magkänsla och inte inkompetenta chefer.

Det behöver inte vara arbetsgivarens intention att ständigt hetsa utan det är mer okunskap. Och vi medarbetare är egentligen inte bättre själva. Vi tänker inte på att stress och dåliga matvanor, för lite rörelse och för lite medvetenhet kan skada oss. Vi är naiva mot livet! Vi drar in på sådant vi behöver när vi behöver det som mest…

För lite återhämtning och glädje kan faktiskt leda till skada, sjukdom och faktiskt död. Vad är viktigast? Arbetet eller livet?

Tänk om vi faktiskt kan arbeta OCH leva? Ställ dig frågorna:

  • Trivs jag på/med mitt arbete?
  • Trivs jag med mitt liv och min vardag som det idag ser ut? Rannsaka dig själv, var ärlig i dina funderingar…

När vi väl lyfter hållbar hälsa på arbetsplatsen är det inte sällan vi hamnar i frågor rörande träning och motionslopp eller rehabilitering och vård, alltså det som ska repareras efter skada. Men vi behöver satsa på tiden INNAN vi blir sjuka (utan att för den skull elitidrottsatsa). Det är då det är enklast att göra bestående och nyttiga förändringar, det är då vi kommer se förändring i sjuktalen. Det är där vi sparar pengar.

Ekonomi är någonting ledningsgrupper och företagsledare förstår. En god ekonomi börjar med välmående medarbetare.

Vi själva har också stort ansvar. Vi är faktiskt boss över vårt eget liv.

Stoppa inte huvudet i sanden och vänta på att någon annan ska göra saker åt dig. Var inte rädd att ta hjälp! Smärta, oro, stress är tecken på att något behöver förändras. Förändring sker ständigt, det är ingenting farligt. Kämpa inte emot.

Du är värd att leva ett så bra liv som möjligt.