Hjälp din hjärna – hjärntrötthet

Hjärnan är någonting vi alla bär med oss. Det är någonting som påverkar våra liv och vår vardag i stor utsträckning. Tyvärr var det inte förrän jag fick problem med hjärntrötthet under och efter utmattningen som jag förstod att hjärnan är en så viktig del i mitt liv. Vem är jag utan min hjärna?

Jag saknar verkligen min friska hjärna. Den pigga, alerta och påhittiga hjärnan. Den som var sådär nyfiken, driven och uthållig. Jag är fortfarande driven, påhittig och nyfiken men det alerta, det energiska har mattats av. Uthålligheten finns inte där.

Hjärntröttheten visar sig på olika sätt för olika individer.

Den kan också uppkomma av olika anledningar. Tex som i mitt fall så har min hjärna tagit skada av utmattningen. Exakt vad som hänt kan jag inte säga och det har inte kunnat mätas heller. Men för högt påslag av stresshormoner och signalsubstanser under lång tid är troligen orsaken.

Man kan också få dessa problem från sjukdomar, hjärnblödningar osv Och som många mediekanaler pratat om mycket den senaste veckan, slag mot huvudet, yttre påverkan.  Hjärnskakningar ofta i samband med sporter som ishockey, fotboll, ridning mm Där upprepade hjärnskakningar ett stort problem och man tvingas avsluta karriärer tidigt. Man tvingas också leva med problem som hjärntrötthet i resten av sitt liv. Det är ingenting man tänker på när man är 17 år och sitter på avbytarbänken efter en huvudsmäll och bara vill ut på isen igen (I know, jag har varit där med)

 

Jag gjorde ett inlägg om hjärntrötthet i veckan som blev populärt. Den är rätt talande om vad hjärntrötthet är för något.

 

hjärntrötthet symptom
hjärntrötthet symptom

 

Man kan bli väldigt mycket bättre i sina hjärntrötthetssymptom med åren men skador som dessa tar tid att reparera. Ibland är de inte heller reparerbara och då behöver man komma till en viss acceptans för att kunna fortsätta leva ett bra liv ändå. Inte så att man ska vara glad, positiv o tacksam över att man får dras med huvudvärk, migränanfall, minnesbortfall. Att acceptera är också att vara närvarande. Att i den aktuella huvudvärken vara snäll mot sig själv och ge sig det man behöver.

Också att kunna tänka i ett längre perspektiv, hålla i de bra rutinerna man har för att minska på eller förhindra anfall osv. Det kan vara att tänka på vad man äter, det kan vara att planera aktiviteter så man får vila innan och efter. Och att just i detta nu måste det här vara ok. Inte klanka ner på sig själv, inte gräva ner sig för det kommer inte att hjälpa vare sig din huvudvärk för stunden eller din totala tillfriskning.

 

För att hjälpa dig själv och en kanske överaktiv hjärna har jag skrivit nedanstående lista.

Den här kan vem som helst som är människa till art använda sig av. Är du fri från det jag pratat om här ovan så har du kanske förstått att du har all anledning att ta hand om din hjärna så den får vara pigg o alert så länge som möjligt. Kanske sitter du i en chefsposition och då kan du ta till dig den här texten för djupare förståelse för dina anställda, medarbetare och kollegor.

Utmattning är så vanligt idag att det finns någon på varje arbetsplats som direkt eller indirekt är drabbad.

Och är du lite tilltufsad i skallen som jag, ja då kan de här punkterna hjälpa dig gott, det lovar jag. 

 

hjälp din hjärna
Hjälp din hjärna

 

Finns det någonting du själv blir hjälpt av i din hjärntrötthet som jag inte tagit med på listan? Dela gärna med dig.

Har du chefsansvar?

Är det någonting av ovanstående som är nytt för dig?

Skulle du vilja ha mer insikt i en utmattad persons vardag och möjligheter till återgång till arbete?

Skulle du vilja ha kunskap för din egen skull?

Hör av dig till mig. Jag erbjuder både individuell coachning och föreläsningar för flera, workshops för chefer eller medarbetare. Stöd till medarbetare som är tillbaka in i arbete är en eftertraktad tjänst jag erbjuder. Kontakta mig!

5 svar på ”Hjälp din hjärna – hjärntrötthet”

 1. Intressant läsning. Jag drabbades runt millennieskiftet och har sökt och fel diagnostiserats gång på gång sedan dess. För någon månad sedan konstaterade man ”utbrännt arbetsminne” och här är jag nu. Vore intressant att få lite perspektiv på det hela ur sin synpunkt.

  1. Hej Pierre.
   Intressant diagnos. Eller vad det är, jag har inte hört det innan. Men vi får väl hoppas att det kommer något gott med detta. Vad rekommenderar de dig att göra eller är det bara ett konstaterande?
   Jag tror inte mycket är definitivt utan man kan läka och träna upp sig igen, kanske inte till 100% men hyfsat. Och beroende på vad som är orsaken såklart.
   Hör av dig per mejl om du vill boka in en tid info@stresslindra.se
   Ha en fin dag!
   //Linda

 2. Så bra skrivet. Du sätter verkligen ord på hjärntröttheten.
  Får jag lägga upp det på min F.B sida?

  1. Hej. Förlåt för sent svar. Jag har haft verksamheten pausad pga Corona. Självklart får du dela med dig av det här. Må så gott//Linda

 3. Kanonbra inlägg-har fått diagnos ADHD vid 58 år ålder o ingen medicin finns.Högt blodtryck,vill bara ha ett liv,inget kaos😱😭jobbar 100 % med 7 diskbråck migrän m.m. blir deprimerad och apatisk av att gå hemma,älskar att arbeta🙏💪😃inte konstigt man är hjärntrött + att jag är ständigt arg för att jag är TRÖTT😬😡vill vara 20 igen i kroppen inte i livet😇😉Tack för inlägget,blev inspirerad!

Kommentarer är stängda.