Vad vi stoppar i oss kan också stressa kroppen. Är du sjuk i stress kan du få en positiv utveckling på din återhämtning om du ändrar på vad du äter.
Jag vet att det är svårt. Ett stort problem när jag var sjuk och faktiskt fortfarande när det är lite mycket, är att för att slippa ödsla energi som kan läggas på annat är att lämna det här med middagsproblemet till min partner. Genvägar med färdig mat är också något som lockar när energin inte finns. Så det här med kostomläggning är någonting som du får överväga om det är något för dig. Men det har stora fördelar.
Och som jag säger till mina klienter. Det är inte för alltid du gör dessa förändringar. Vi tenderar att slå på stora trumman när vi måste ändra på något och det kommer förstöra hela ditt liv. Men nej. Var realistisk. Hjälp dig själv bli frisk sen tar du nästa steg. Kanske kan du återinföra det du vill äta. Frågan är om du vill äta det igen när du mår bra…
Vad är det då vi ska undvika att äta?
Socker – rätt uppenbart då socker ökar insulinnivåerna. Och vi äter ofantligt mycket socker i Sverige. Det socker vi inte använder som energi (eftersom vi också är mer stillasittande idag mot förr) lagras som fett i bla levern och kan då leda till fettlever vilket förr var vanligt hos alkoholister.
Gluten – finns i mjöl som finns i pasta, bröd, kakor mm. Det är en samling växtproteiner som vi mer eller mindre tål. För en del kan dessa synas på tester, för andra syns inte känsligheten. Dock kan vi ändå bli hjälpta att ta bort eller minska på intaget.
Mat som triggar/ökar inflammation – fel fetter som fröoljor tex solrosolja, majsolja, matolja. Friterad mat, halvfabrikat och färdigmat. Dessa innehåller hög andel Omega6 som vi ska vara försiktiga med.
Alla dessa ökar stressresponsen i kroppen. Det är som att minska på yttre stressorer för att hämta energi som att minska på den dåliga kosten som attakerar inifrån mage och tarm.
Vad ska vi äta istället?
Socker – ta bort helt, byt ut till bättre alternativ eller minska på det så mycket du kan. Det är ofta en vanesak och börjar du trappa ner sockerhalten under en tid kommer det att gå bra. Vanliga sockerfällor: läsk, färdigmat, kryddblandningar.
Gluten – Här finns idag massor att byta ut mjölet med. Försök hitta och vänja dig med naturliga glutenfria sorter framför påhittade saker och färdiga limpor med en massa tillsatser ur ”glutenfria hyllan” i mataffären. Välj mandelmjöl, cocosmjöl, gamla mjölsorter som teff, bovete(det är en ört) mm. Idag är det många som inte tål gluten men det är också många som väljer bort gluten för att må bättre i mage och slippa hjärndimma tex så alternativ finns och det går att vara utan den där frukostmackan.
Mat som ökar inflammation – ja här är ju då tricket att välja mat som inte ökar på inflammation i kroppen ska Antiinflammatorisk kost. Välj rätt oljor tex olivolja eller rapsolja. Ät mycket grönsaker. Undvik för mycket rött kött och processad mat. Tillsatser! Tricket är att laga mat själv.
Det behöver inte vara svårt och det finns en uppsjö med kokböcker med olika intriktningar på den anti-inflammatoriska maten och den passar alla, sjuk som frisk.
Och kom ihåg. Bara för att du just nu ändra på vad du äter betyder inte att du alltid behöver äta så eller att du aldrig kan äta nåt av det du gillar igen. Men jag kan också lova dig att du kommer att må bättre och du kommer hitta nya råvaror och rätter som blir dina favoriter.
Och är du inte stressjuk kanske du inte behöver vra radikal i dina förändringar men ovanstående är ändå en hjälp till dig. Gluten tex kan vi stoppa i oss i 30-40 år innan vi visar på symptom. Så börja redan nu tänka på VAD du stoppar i dig.
Det finns bara en av dig. Ta hand om dig.