Stress på arbetet

Vi spenderar många timmar varje dag på vår arbetsplats. Vad som händer där påverkar oss väldigt mycket. Och när man blir stressjuk är det vanligt att man ”får rehabilitera sig själv”. En utbränd person har satt sig själv i den sitsen. Eller? Alla upplever det inte så men många gör det. Samt att man blir sliten i mellan arbetet, försäkringskassa och läkare och inte alls får rätt rehabilitering.

Arbetsmiljölagen har en del förordningar som berättar om hur man ska handskas med det här. Har du sett den? Är du arbetsgivare så beställ hem den. Länk till detta hittar du i slutet av det här inlägget. Jag återkommer mer om arbetsmiljöverket nedan.

Har din arbetsplats fler än 5 anställda ska man ha ett skyddsombud. Ett skyddsombud är länken mellan de anställda och arbetsgivaren. Och det är inte enbart att ha koll på den fysiska arbetsmiljön utan även den psykiska. Tex om det sker en fysisk olycka på arbetet så tillsätts ju en utredning så den händelsen inte ska hända igen. Detsamma bör man göra om någon blir sjuk av stress, tillsätt en utredning på arbetsplatsen. Vad har gått fel, vad gör vi nu, vad ska vi göra för att det inte ska hända igen?

Jag fick frågan när jag blev sjuk, första veckan jag var hemma. ”Är det arbetet som gjort dig sjuk?” Jag svarade NEJ, för det var inte ENBART arbetet som gjorde mig sjuk.

Det är nog få som enbart blir sjuka av det ena eller andra. Det är nog få som verkligen lämnar arbetet på arbetet och privatlivet hemma. Livet är flytande, allt går in i varandra och stress hemma påverkar när vi arbetar och stress på jobbet påverkar oss när vi går hem. Så när jag svarade NEJ på den frågan blev jag i stort sett lämnad. Alltså, jag fick hjälp med läkarkontakter och sånt men någon rehabiliteringsplan osv var obefintlig. Jag fick klara mig själv (det här var innan reglerna skärptes)

Stressproblem måste tas om hand, oavsett vilken droppe det var som fick bägaren att rinna över. 

Är du arbetsgivare antar jag att du vill ha personal som är frisk och som producerar så bra som möjligt. Stress förhindrar detta. Så istället för eller som ett komplement till friskvårdsaktiviteter som att delta i millopp, träningspass på gymmet så se till att era medarbetare får de bästa förutsättningarna att kunna producera åt er på topp. Era medarbetare arbetar hos er av en anledning, varför inte utnyttja det fullt ut. För att producera behöver man ha bra förutsättningar för att kunna fokusera på sin arbetsuppgift. För att ha möjlighet att fokusera behöver man pausa. Ingen person i världen kan enbart sitta och fokusera i oändlighet. Aktivitet behöver återhämtning. Vår hjärna är inte som en dator som kan gå och gå och gå. Den behöver andas emellanåt.

Som arbetsgivare har du lite olika valmöjligheter. Det bästa är att ta hand om er personal från första början så de inte blir skadade av för hög aktivitet för länge. Det kan man göra med att skriva en policy för hur man arbetar. Det kan vara att man ska pausa fem minuter varje timme man arbetar. Inför andningspauser för alla (förr i tiden kallades det rökpaus men eftersom rökning är så ute så använder jag andningspaus istället.) Syftet är att rensa hjärnan, få ny energi så man kan ägna sig åt fokus igen. 

Har du upplevt att du varit inne i ett flow i ditt arbete någon gång? Men tillslut falnar lågan och det slutar med att du bara sitter där och inte får något gjort. Envisas då inte med att ”måste sitta kvar och göra det här för det ska vara klart om tre timmar” utan gå ifrån fem minuter, bara lämna arbetet precis där det är. Fem minuter med att andas frisk luft. Gå sen tillbaka, du ser lätt där du avslutade och kan börja arbeta från där direkt med förhoppningsvis lite mer energi och fokus.

En annan åtgärd, förutom att ta hand om sin personal från början, är att erbjuda den personal som är sjuk någon typ av rehabilitering. Det kan vara genom företagshälsovården om ni har en sådan. Det kan vara genom vanliga vårdcentralen. Det kan vara mer riktade insatser som privata terapeuter eller coacher. 

Jag bytte ju karriär eftersom jag såg så många som hamnade i samma sits som jag gjorde, ensamma i sin rehabilitering. Och att rehabilitera sig själv samtidigt som att vara till lags för försäkringskassa är inte lätt. Jag satte mig i skolbänken och jobbar idag som stresscoach. Jag har hjälpt personer som antingen är sjuka och handskas med en återgång till arbetet men också personer som i tid förstår att de måste göra någonting för att förhindra att de ska bli sjuka. 

Och är du arbetsgivare så har du ansvar för att hålla i rehabiliteringsplan för dina anställda.

Hur ni ska arbeta med detta finns tydligt reglerat på Arbetsmiljöverkets hemsida. Kika in där, ladda ner eller beställ broschyren om Organisatorisk och social arbetsmiljö(AFS2015:4)

 

Ni får gärna kontakta mig för stöd till era anställda. Oavsett de är friska idag eller inte.

Det går att förhindra stressjukdomar.

Det går att begränsa skadeverkan av dessa.

Det går att förkorta sjukskrivningar.

Det går att göra återgång i arbete smidig.

Men det behövs lite kunskap om vad stress är och kunskap föder förståelse.

Förståelse föder tålamod. Tålamod ger friska och pigga medarbetare.