Sömn

Har du sömnproblem? Svårt att somna in, vaknar du många gånger på natten och har svårt att somna om? Alla är vi olika när det gäller sömn men vad som är gemensamt för oss alla är att vi behöver djupsömn. Det är inte något vi kan prioritera bort, alls. Varför? Under djupsömnen reparerar sig vår hjärna. Det sker en avgiftningsprocedur i hjärnan då hjärnans hålrum vidgar sig och hjärnvätska pumpas runt. Sköljer runt som i en tvättmaskin. Nu rensas gammalt bort, gifter tex… Utan den här tvättproceduren stagnerar avgiftningen och man tror faktiskt det ger men som tex demens osv

Detta kallas för Glymfsystem, eller glymfatiska systemet. I likhet till Lymfatiska systemet som är kroppens avgiftningssystem som för bort kroppsliga gifter så för ny glymfsystemet bort gifter och skadade celler ur hjärnan.

Hjärna

Vad är dålig sömn då? När blir det ”farligt”? – Djupsömnen är den viktiga biten av din nattsömn. Den börjar från 30 min-2 timmar in i sömnen ungefär och man säger att de fyra första timmarna av nattsömnen är de viktigaste. Har du störningar här är det klokt att göra något åt det.

Varför har man problem med sömnen?  – Det finns nog många orsaker men en orsak är just stress. Det är inte meningen att vi ska sova när vi är under hot, när vi är otrygga, när nåt felar. Då är vi i en svag position och eftersom människan fortfarande fungerar som en urmänniska rent kroppsligt så vet faktiskt inte den om vad skillnaden är på verkligt hot i en sabeltandad tiger som lurar utanför grottan än den där mejlhögen som väntar på jobbet. Det är samma hotsystem i oss som är aktivt. Ingen av oss skulle kunna sova med ett djur som stod o dreglade över oss eller hur?

Vad kan man göra åt sömnproblemen då? – Har du sömnproblem som ovan finns det en hel del man kan göra. Stresshantering är ju en stor grej men om man då rent ser till sömnproceduren så kan du googla och få mängder tips. Men generellt:

  • Lägg dig i tid. Gärna mellan 21-22.
  • Timmen innan du lägger dig ska vara lugn och då helst utan någon hjärnstimuli. Du ska förbereda din hjärna för sömn, alltså inte någon mobiltelefon 2cm framför huvet i sängen.
  • Svalt och mörkt sovrum. Skulle du vakna på natten så tänd inte lampan, öppna helst inte ögonen alls. Titta inte på klockan om du vaknar. Minsta lilla ljusstråle in i ögat signalerar till hjärnan att det nu nog ska vara morgon strax va? och så sätter melatoninutsöndringen igång så vi ska börja vakna till. (inte så bra alltså)
  • Näsandas. Se till att du andas med näsan och inte med munnen. Enkelt knep är att använda en kirurgtejp och tejpa igen munnen. Inte så farligt som det låter faktiskt men en vanesak. Har du sömnproblem så testa detta. Jag kommer skriva mer om näsandning längre fram men kortfattat: luften tillagas när vi använder näsan, den blir lagom varm, lagom fuktig, rensar bort skräp o partiklar som inte ska ner i lungorna, den gör att vi får ner syre ända ner i minsta lungsäck långt ner i lungorna.
  • Svårt att somna in? Räkna från 100 till 0. Har du inte somnat när du kommit till noll så vänder du… pilla inte på telefonen, lyssna inte på nån spännande bok/pod… ett tips är i o f att lyssna på en tråkig bok, en tråkig röst mm Eller kanske på en ”yoga nidra”. Vet du inte vad det är? Finns massvis på youtube du kan lyssna på. Det är en kroppsavslappning som är jättebra att ta till för var återhämtningstillfälle, finns med olika inriktningar tex för nattsömnen eller för 15-minuters-tuppluren.

Har du problem så testa det här en stund. Du kanske inte märker av mirakler över en natt så ge det två veckor iallafall. Har ingenting förbättrats så kan man gå vidare med andra åtgärder.

Sömntabletter då? Då slipper jag ju massa andra konstiga grejer som näsandning och räkna får och så? – Nja, Ja på att du inte blir hjälpt av mina tips ovan men NEJ på att du får en Glymfsömn. Sömntabletter ger dig en syntetisk sömn. Du slipper ligga vaken helt enkelt. Du får inte ner hjärnan eller kroppen i djupsömnen och det är bara i djupsömnen som lymfsystemet är igång. Så kan du undvika sömntabletter så gör det. Försök med alla andra knep att få till en bra sömn.

Hade det varit så att vi, människan, inte behövde sömnen så hade den evolutionerats bort för länge sen. Alltså kan vi vara säkra på att vi behöver vår sömn. Ta hand om den.